Динаміка захворюваності та смертності в результаті злоякісних новоутворень свідчить про неухильне зростання цієї патології у багатьох країнах світу, передає Міжнародна асоціація із дослідження раку.
За даними асоціації, смертність від злоякісних новоутворень посідає друге місце після серцево-судинних захворювань.
“Дані онкоепідеміології свідчать, що 80-90% випадків ракових захворювань зумовлені зовнішніми факторами”, — йдеться у повідомленні.
Так, крім канцерогенних продуктів хімічної промисловості та інших екологічних забруднень під зовнішніми факторами, мова іде про вживання алкоголю і тютюнокуріння.
За даними асоціації, алкоголь є одним з факторів ризику розвитку раку. Відтак, на сьогодні експертами Міжнародної асоціації із дослідження раку алкоголь віднесений до групи агентів, що мають канцерогенний ефект (канцерогенез — процес зародження і розвитку пухлин — ред.).
При цьому ризик розвитку злоякісних захворювань зростає зі збільшенням рівня споживання алкоголю.
“Згідно з епідеміологічними даними, близько 75% випадків раку стравоходу і близько 50% випадків раку порожнини рота, глотки і гортані пов’язані із вживанням алкоголю. Вживання більше чотирьох доз алкоголю в день (одна доза еквівалентна 10 грамам абсолютного алкоголю) підвищує ризик розвитку раку порожнини рота і глотки в 9 разів, у той час як куріння більше двох пачок сигарет в день підвищує ризик розвитку онкологічних захворювань у 4 рази”, — розповідають у асоціації.
У асоціації також наголошують на тому, що до 25% випадків раку молочної залози можуть бути обумовлені вживанням спиртних напоїв.
“Так, споживання жінками однієї дози алкоголю в день підвищує ризик розвитку раку молочної залози на 20-30%, а споживання більш високих доз підвищує ризик на 60-70%. Таким чином, навіть невелика кількість алкоголю підвищує ризик розвитку раку молочної залози”, — констатують у асоціації.
Вчені також розповідають, що для деяких видів раку, таких як рак верхнього травного тракту, алкоголь є безпосереднім причинним фактором. Для інших — рак печінки, рак молочної залози — алкоголь грає не пряму роль, проте посилює механізми зародження і розвитку пухлин.
- ФБ
- ВК
- ОК
- Google+