Нацбанк пояснив, чому відбулося зростання інфляції у червні

0
29

Зростання інфляції у червні на 1,6% порівняно з травнем було спровоковане швидкими темпами росту цін на сирі продукти харчування, а також збільшенням цін і тарифів, які регулюються адміністративно.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Національного банку України.

«Фактична інфляція виявилася вищою за оцінки Національного банку. Це пов’язано насамперед з більш швидким, ніж очікувалося, зростанням цін на сирі продукти харчування, а також збереженням посиленого впливу адміністративних факторів. Водночас фундаментальний інфляційний тиск залишався помірним, загалом відповідаючи нашим очікуванням», — пояснили у прес-службі регулятора.

Як зазначили у НБУ, насамперед, порівняно з минулим роком пришвидшилося зростання цін на овочі на 40,7% та фрукти – на 29%.

 

Також відбулося збільшення цін та тарифів, що регулюються адміністративно, на 28,8% у річному вимірі.

«Це відбулося, насамперед, внаслідок відображення залишку від підвищення тарифів на холодну воду та водовідведення у травні. Також тривало прискорення зростання цін на тютюнові вироби на тлі збереження проблем із дистрибуцією. Водночас продовжувало уповільнюватися зростання цін на алкогольні напої», — зауважили у відомстві.

 

Також, за інформацією регулятора, ціни на паливо, як і очікувалось, сповільнили зростання до 11,5% на тлі здешевлення нафти у попередні місяці та сприятливої ситуації на валютному ринку.

«Національний банк очікує, що значна частина зазначених ефектів буде нівельована в другій половині року. Проте, поточна динаміка ІСЦ та його складових свідчить про подальше посилення ризиків для досягнення цілі за загальною інфляцією на кінець 2017 року», — резюмували у прес-службу регулятора.

За даними Держстатистики, в Україні у червні 2017 року споживча інфляція становила 15,6% відповідно до червня 2016 року.