В Україні катастрофа із кількістю фальсифікованого алкоголю – експерт

0
32

На українському ринку величезна кількість фальсифікованого алкоголю та велика кількість неякісних продуктів.

Про це на прес-конференції заявила доктор технічних наук, професор Київського національного торгівельно-економічного університету НТЕУ Олена Сидоренко.

«В Україні вартість продуктів харчування точно не гарантує їх якість. Водночас потрібно сказати, що якісний продукт не може бути в Україні сьогодні дешевим. А фальсифікований продукт може продаватися далеко не за низькими цінами. Через це у нас фактично катастрофа з величезною кількістю фальсифікованого алкоголю. Особливо серед таких товарів, як коньяк, бренді. Не кажучи вже про високі цінові категорії, де фальсифікат по деяких регіонах досягає 70-80%. Це віскі та інші міцні напої», — сказала О.Сидоренко.

Також вона підкреслила, що крім великої кількості фальсифікату, українці вживають все більше неякісних та шкідливих продуктів.

«Українці мало їдять рибу. Причому тут ми їмо до 80% рибної продукції іноземного виробництва. А безпеку цієї групи товарів також не гарантовано», — додала вона.

Експерт підкреслила, що в Україні постійно фіксується тенденція зростання цін на кондитерські вироби.

«І зростання цін тут абсолютно не обґрунтоване, тому що масово використовуються замінники, рослинні жири, пальмова олія. Ці продукти взагалі повинні коштувати копійки, але ціни на них зростають», — зазначила О.Сидоренко.

 

Також, з її слів, не повинні збільшуватися ціни на овочі та фрукти, які вирощують в Україні.

«Але ми бачимо, що ціни на вітчизняні продукти підтягують до цін на аналогічні продукти на європейському ринку. Тоді як якість європейських товарів краща. Тому у нас повний і невиправданий дисбаланс за цінами і якістю продуктів».